PA3CAH JO31DV
Geert van de Werff

 

PA3CAH, Gerard van de Werff, geboren in Schiedam, 1946. Sinds 1968 is de roepnaam 'Geert'.
Het eerste experiment met elektronica was rond mijn 9e jaar. Toen werden pogingen ondernomen om met een zelfgebouwde 'kristal' ontvanger de eerste signalen uit de 'aether' te detecteren. Niet zo vreemd, want techniek zat in de familie.
Vader maakte als technisch tekenaar berekeningen aan scheepsinstallaties. Opa en mijn oom (van moeders kant) knutselden ook heel wat af. Het was altijd leuk om daarbij te zijn en de eigengebouwde producten zoals radio's, elektrische treintjes en een bandmicrofoon te bekijken. Die herinneringen dateren van kort na WO II toen Nederland volop in wederopbouw was. Tijdens de oorlogsjaren waren veel radio-ontvangers door de bezetter in beslag genomen en na de bevrijding was het aanbod van fabriekstoestellen lange tijd schaars en ook onderdelen waren mondjesmaat beschikbaar. Er moest dus creatief zelf gebouwd worden.... Een groot verschil met vandaag de dag.
Niet verwonderlijk dat mijn toekomst in een technisch beroep lag. Na de middelbare school begonnen als leerling monteur bij Radio Modern in Rotterdam (Philips service centrum) en daarop volgend als servicemonteur achtereenvolgens in Geldermalsen, Amsterdam en Hoofddorp. In 1976 in dienst gekomen bij Wehkamp postorders als servicemonteur buitendienst en daarvoor verhuisd naar 's-Heerenberg, het rayon bestreek aanvankelijk Oost Nederland maar werd met de opkomst van kleuren TV uitgebreid tot vrijwel heel Nederland.
In 1991 overgestapt naar de Duitse vestiging van Radiotection ltd., een Engelse fabrikant van doelgroepgerichte meetapparatuur.
2 jaar later overgeplaatst naar 's-Heerenberg om hier vorm te geven aan een nieuw servicecentre voor Europa en technische ondersteuning te geven aan de verkoopafdeling (Benelux en Duitsland).
Juli 2011 met pesioen gegaan.

Interesse voor het zendamateurisme werd gewekt door een klasgenoot op de middelbare school. Zijn oudere broer was zendamateur en betrokken bij een hulpactie om met spoed medicijnen van Rotterdam naar Tsjecho-Slowakije over te vliegen. Via de klasgenoot kreeg ik een EC81 + schema om een superreg te bouwen voor ontvangst van de VHF banden. Later werd ook op de HF banden geluisterd met een oude Philips ontvanger (BX??) met gespreide kortegolfbanden. Om ook SSB te kunnen ontvangen werd een productdetector ingebouwd. Er is ook gebruik gemaakt van dumpapparatuur (in die tijd massaal voor een zacht prijsje te koop), o.a. BC603, en een gemodificeerde 19 set. Jaren '70 volgde de eerste zelfbouwontvanger. Het was een ontvanger voor de 80 meter band naar eigen ontwerp waarbij dankbaar gebruik werd gemaakt van het boek 'Ontvangers' van F.A.S. Sterrenburg. De echte doorbraak naar de studie voor zendamateur kwam in 1979 tijdens een open dag in 's-Heerenberg van VERON afdeling Doetinchem. Een paar maanden later werd de C machtiging behaald, 3 jaar later 'A'. 

Tot halverwege jaren '90 ben ik vrij frequent actief geweest op de HF banden, 2 mtr en 70 cm in de modes CW, RTTY, Phone, SSTV en ATV. Met de AVG groep werden een aantal expedities ondernomen naar het eiland Fehmarn (Noord-Duitsland) en Luxemburg. Ook op eigen gelegenheid een aantal malen tijdens een lang weekend met tent en TRX als LX/PA3CAH in de lucht geweest. Gezien de locatie op 500 mtr asl veel leuke verbindingen op VHF gemaakt, ook op de HF banden goede DX.
Van half '95 tot nu hebben de HAM activiteiten verder stil gelegen door meerdere omstandigheden, o.a. druk QRL, met uitzondering van ondersteuning aan de JOTA tot 2005. Helaas liep de belangstelling voor JOTA terug door de opkomst van JOTI en ben ik na 2005 gestopt.
Na mijn pensionering is de shack inmiddels opnieuw ingericht. Op dit moment (2015) zijn er alleen mogelijkheden om iets op 2 of 70 te doen maar de activiteit op die banden is minimaal. Het wachten is daarom op HF antennes die hopelijk dit jaar gebruiksklaar zijn.

Naast het radio-amateurisme is sinds de middelbare schooltijd ook film en fotografie een van mijn hobbies. Tot eind vorige eeuw met een donkere kamer voor het zelf ontwikkelen en afdrukken in zwart/wit en kleur, nu is de donkere kamer vervangen door een PC waarmee foto en videobewerking wordt gedaan en werk ik als vrijwilliger bij StadsTV Bergh.

Mijn QTH is 's-Heerenberg, wij zijn hier vanuit het westen van het land naartoe verhuisd in 1976. De gemeente Bergh is in 2004 gefuseerd met Didam en opgegaan in de nieuwe gemeente Montferland en telt op dit moment ca. 35.000 inwoners. Sinds 2002 ben ik actief binnen de gemeenteraad als raadscommissielid en van 2010 tot 2014 tevens als raadslid.

Het het oude centrum van 's-Heerenberg met het grootste kasteel van Nederland (Huis Bergh) en het geheel gerestaureerde voormalige klooster Don Rua (bekend als 'Gouden Handen') zijn de moeite van het bekijken waard, maar ook de bosrijke omgeving nodigt uit tot wandelen en het beoefenen van veldsporten. Bekende evenementen zijn de Montferland Run, Montferland Night Trail en wielrennen
De kern Zeddam was van oudsher hét centrum van toerisme in de voormalige gemeente Bergh.

Onderstaande foto's geven een globaal beeld van mijn QTH. Voor meer info zie de pagina Links

Foto galerij

Kasteel Huis Bergh voorjaar
Kasteel Huis Bergh winter
Plantage 's-Heerenberg Mölenbult Stokkum Oude gemeentehuis 's-Heerenberg

Zeddam