PI4AVG
PI4AVG  
   
   
  Home PA3CAH
JO32EA
VRZA  Achterhoek

 

PI4AVG is de clubcall van VRZA afdeling Achterhoek
De suffix AVG verwijst naar Amateur Vrienden Gaanderen, een groep zend- en luisteramateurs die vanaf begin jaren '80 actief waren met zelfbouw, promotie van het zendamateurisme en cursusbegeleiding naar het D en C examen.
AVG werd in 1988 VRZA afdeling Achterhoek.

De afdeling hield aanvankelijk haar bijeenkomsten in het gebouw van Scouting Gaanderen en verhuisde begin jaren '90 naar Scouting Sint Oswaldus in Zeddam en enkele jaren later naar een voormalig schoolgebouw in dezelfde gemeente. Toen dit gebouw werd afgebroken en geen vervangende locatie beschikbaar was, week VRZA afd. Achterhoek uit naar het meer centraal binnen de afdeling gelegen Zelhem. De bijeenkomsten worden hier elke maand gehouden op de eerste donderdag van de maand vanaf 19.30 in 'de Boerderij' aan de Meeneweg 4. In Juli en Augustus zijn er geen reguliere bijeenkomsten.

Contact: pi4avg@vrza.nl Route vanaf N315 en N330

...Een stukje geschiedenis
Begin jaren '80 (vorige eeuw) vormde zich in Gaanderen AVG, een groep van actieve zendamateurs en ge´nteresseerden in de Ham radio hobby. Het initiatief voor deze groep lag bij Ben PE1BAO en aanvankelijk werden de bijeenkomsten ook ten huize van PE1BAO gehouden. De avonden werden gevuld met zendcursusbegeleiding en zelfbouw en AVG ondernam haar eerste expeditie naar Rudesheim in Duitsland. Ook werd regelmatig deelgenomen aan contesten.
De groep groeide snel, de huiskamer en shack van Ben werden wat klein voor de bijeenkomsten en contesten. Er werd daarom uitgeweken naar het Scouting gebouw in Gaanderen. De groep groeide gestaag en naast het scoutinggebouw stond al snel een uitschuifbare antennemast. In 1988 werd het besluit genomen als VRZA afdeling verder te gaan. Uiteraard werd PI4AVG als clubcall voor VRZA afdeling Achterhoek gekozen.
De nieuwe VRZA afdeling Achterhoek bruiste van enthousiasme, er werd een eigen afdelingsblad uitgegeven (Achterhooks Ni-js) met algemene amateurinformatie en zelfbouwprojecten. Tijdens de afdelingsavonden werden die projecten gebouwd/afgeregeld en getest.
De afdeling was in die tijd erg actief met ATV op 70 cm en had een eigen ATV ronde op zondag o.a. om de gebouwde AVG ATV convertors te testen en optimaal af te regelen. Ook waren we dankzij Hans PE1IZR met een zelfbouw mobiel ATV station (in rugzak) aanwezig op de Jutbergmarkt om ons ATV-convertor project te demonstreren. De op de markt uitgezonden beelden werden opgevangen in de kraam van PI4AVG en op TV voor het publiek weergegeven.
Er werden diverse expedities georganiseerd, zo waren we in 1989 op het eiland Fehmarn (DL) en daarna regelmatig in Hosingen (LX). Ook tijdens velddagen ontbrak PI4AVG niet (de eerste jaren was de 'bult' aan de Warnerstraat in Gaanderen de vaste contestlocatie waarbij enorme bouwsteigers als basis voor het antennepark werden neergezet.
Bij het 40-jarig jubileum van de VRZA bezocht een delegatie van het landelijk VRZA bestuur de afdeling. Overdag waren wij QRV vanaf het voormalige Pelgrim terrein; daarvoor was een 40 jaar oude brandweerwagen van stal gehaald en door Paul PE1NGR voorzien van een constructie waarop een 2 meter beam gemonteerd kon worden. Met uitgeschoven ladder konden we met een antennehoogte van 15 meter heel Nederland werken.
In de loop van jaren '90 werden de afdelingsavonden in het Scouting gebouw in Zeddam gehouden, wat later verhuisden we naar een voormalig schoolgebouw (ook in Zeddam) waar meer mogelijkheden voor het plaatsen van antennes en een eigen shack waren.
Toen enkele jaren later het schoolgebouw moest wijken voor woningbouw is de afdeling bij 'de Boerderij' in Zelhem neergestreken en daar worden ook nu nog de afdelingsavonden gehouden.

Foto galerij
In de loop der jaren zijn er door de AVG groep heel wat grote en kleine antenne-installaties opgebouwd voor
velddagen, (regio)contesten, expedities en JOTA activiteiten.  
PI4AVG in de VRZA regiocontest met Gert PA2GHZ achter de mike. VRZA afdeling Achterhoek voor de eerste keer met een stand op de jutbergmarkt. Contest, van voor naar achter PA2GHZ, PA3CAH, PE1FOC en PD0NMP.

Fehmarn expeditie 1989
PA3CAH (l) en PE1BAO (r)

QSL kaart Fehmarn expeditie

Expeditie naar LX 1990

AVG gaf jaren ondersteuning bij Scouting Ulft - Paul PE1NGR actief als PA3CAH/J Meetavond door PA0JED in het voormalige schoolgebouw in Zeddam VRZA regiocontest in het donker vanaf de 'Kale Jacob' bij Kilder

PI4AVG met standhouder PD0RAC op de Jutbergmarkt 1996

Paul PE1NGR actief met ATV tijdens het Radio Treffen Arcen in Limburg

VRZA promotie op de Mechteld ten Ham braderie in 's-Heerenberg

Watersnood 1953 memorial Collectief bezoek aan de Jutbergmarkt De zelfgebouwde mobiele en uitschuifbare antennemast van PI4AVG
PI4AVG/A QRV in de VRZA regiocontest vanuit de mobiele shack Ook radio-vossenjachten waren erg populair in VRZA afdeling Achterhoek

Oefenen voor de ballon vossenjacht